ØYHOPPING MED SYKKEL

Lei en sykkel og beveg deg gjennom det mest unike øyrike i verden. Du sykler over en rekke bruer og gjennom et variert landskap, du kommer nært innpå et rikt dyre- og fugleliv, hvite sandstrender og utsikt til kjente fjell på alle kanter. Herøy og Dønna med sine 5814 øyer er det flotteste området å sykle i. Man kan også velge sykkelruten Brønnøysund-Vega-Herøy-Dønna-Sandnessjøen. Båtturen mellom Vega og Herøy tar deg gjennom et unik landskap av flere tusen øyer – Verdensarvområdet  – hvor generasjoner av fiskere og bønder har opprettholdt en bærekraftig levemåte basert på ærfugltradisjoner.
Lei sykkel av Ut i Øyan. Pris Kr. 225,- per dag. Syklene leveres med sykkelvesker og hjelm. Du kan også bestille bagasjetransport for Kr. 225,- per strekning.

FORSLAG TIL REISE SANDNESSJØEN – DØNNA – HERØY – BRØNNØYSUND

1.dag: Sandnessjøen – Dønna

Reisen starter i Sandnessjøen. Fra Sandnessjøen reiser du med hurtigbåt eller ferge til Dønna. På Dønna går ferden gjennom et variert landskap, fjell, landbruk og sjø. Overnatting på Dønna Rorbuer Bøteriet. Etappen er på 23 km. Anbefalt på turen: Lunsj på 3 kalver, Norvika gamle handelssted, fallosen på Glein, Dønnes kirke, kveldsutsikten fra Dønnesjellet, Snekkervika skole. Anbefaler: Overnatting i Sandnessjøen dagen før på Syv Søstre Hotell.

2.dag: Dønna – Herøy

På sykkelturen til Herøy sykler du under Dønnmannen, de Syv Søstre følger deg det meste av veien. Du sykler over en rekke bruer, forbi hvite sandstrender og en fantastisk natur. Overnatting er på Herøy Brygge. Etappen er på 43 km. Anbefalt på turen: et godt måltid Augustbyggo, besøk hos Etcetera Botaniske Utskeielser, m.m. Anbefaler:  Lunsj på Augustbryggo, middag på Herøy Brygge

3.dag: Herøy – Vega

Båtturen til Vega tar deg gjennom et unik landskap av flere tusen øyer – Verdensarvområdet  – hvor generasjoner av fiskere og bønder har opprettholdt en bærekraftig levemåte basert på ærfugltradisjoner. Overnatting på Vega Havhotell. Etappen er på 8 km sykling pluss båtturen. Anbefalt på turen: Rakelfjæra (Herøy), Galleri Sjøholt (Herøy), Brasøy og Husvær. Anbefaler: Gourmetmiddag på Vega Havhotell.

1.dag: Vega – Brønnøysund

Sykkelturen går over Vega, med mulighet til å besøke E-huset, ærfuglmuseet. Etter å ha syklet gjennom Verdensarv og landbrukskommunen Vega tar du hurtigbåt til sentrum av Brønnøysund, eller ferga til Horn og en 14 km tur derfra til Brønnøysund. Etappen er på 20-34 km. Anbefaler: Overnatting på Thon Torghatten Hotell Brønnøysund

Utstyr: Sykkel, Ut i Øyan-guide, hjelm, lappesaker, sykkelpumpe og sykkelvesker.

Rutetabeller: www.177nordland.no

For hjelp til booking eller andre spørsmål kontakt oss på booking@utioyan.no eller på tlf. 902 50 460


FORSLAG TIL REISE DØNNA -HERØY -SANDNESSJØEN

1.dag: Sandnessjøen – Dønna

Reisen starter i Sandnessjøen med en fergetur over Alstenfjorden til Bjørn i Dønna. Her plukker dere opp syklene hvis dere ikke har med egne. Hvis dere har bestilt bagasjetransport møter Ut i Øyan dere på kaia for å frakte bagasjen til neste stopp. Fra fergekaia på Bjørn går turen inn mot øya Dønna på veg 809.

Det er mange flotte overnattingssteder på Dønna, og her kan en velge uti fra hvor langt en ønsker å sykle, og etter preferanser. Dønna Rorbuer og Bøteri og Rølvåg Rorbu/Brygge ligger nord på den idylliske øya. Ønsker dere å sykle enda litt lengre nord er historiske Dønnes Gård å anbefale, som også tilbyr omvisning i Dønnes kirke, en av de tre middelalderkirkene på Helgeland. Fra Dønnes Gård kan dere ta bena fatt opp Dønnesfjellet med sine 127 moh. Utsikten mot det som betegnes som verdens største skjærgård er formidabel. Hvis dere ikke ønsker å sykle så langt den første dagen, anbefaler vi å sykle inn mot sentrum til Dønna hvor 3 Kalver kan by på fabelaktiv mat. Etter et nydelig måltid kan turen gå tilbake langs veg 809 og inn mot Brygga på Dønna hvor dagen avsluttes på bryggekanten i solnedgangen.

Tidsperspektiv på ulike strekninger:

Bjørn – Dønnes Gård                                    18,5 km (ca. 1.5 timer)
Bjørn – 3 Kalver                                              10 km (ca. 45 min)
Dønnes Gård – Brygga på Dønna              17 km (ca. 1.5 timer)

Overnattingsmuligheter:
Dønna Rorbuer og Bøteri
Rølvåg Rorbu/Brygge
Dønnes Gård
Brygga på Dønna

 2.dag: Dønna – Herøy

Starten på dag to kan brukes til å oppdage flere skjulte skatter på Dønna. Nordvika museum som holder til i Nord-Norges eldste og best bevarte handelssted er verdt et besøk. Ønsker du en familieforøkelse sies det at fallosen på Glein kan være behjelpelig med det. Fallossteinen på Dønna er en av de meste kjente i landet. Ønsker dere å ta en annen rute tilbake, som også er litt kortere, anbefales veien gjennom våg (Fv 181). Her får dere en nydelig utsikt mot hav og fjell. Dagens etappe skal hovedsakelig ta deg videre ut i øyane og til Herøy. På veien dit sykler du rett under det mektige fjellet Dønnamannen, som har en tydelig ansiktsform med nesen stikkende til værs. Dønnamannen strekker seg hele 858 moh og er et populært turmål. Ruter og mer informasjon om fjellturen finner du her: https://www.utioyan.no/donnamannen-fjelltur/.

Hvis dere ønsker å kombinere dagens etappe med en liten fjelltur som ikke er fult så krevende som Dønnamannen, anbefales Åkvikfjellet. Turen tar ca. 2 timer går du hele veien til toppen, og belønnes med en fantastisk utsikt over øyriket. Herfra kan du se Træna, Lovund, Herøy mm.

På lik linje med Dønna har også Herøy et bredt utvalg av overnattingssteder som alle har sin egen karakteristika og sjarm. Dagen kan avsluttes på Augustbryggo med et måltid ved kaikanten, eller hos Seløy Kystferie som byr på opplevelser på vannet og en forfriskende pils i Pelles pub. Begge stedene har overnatting. Ønsker dere å sykle en lengre etappe er det også overnatting på Nord og Sør-Herøy.

Tidsperspektiv på ulike strekninger:
Dønnes Gård – Seløy                                    39 km (ca. 3 timer)
Brygga på Dønna – Nord-Herøy                33 km (ca. 2.5 timer)

Overnattingsmuligheter:
Seløy Kystferie
Augustbryggo
Elfis
Det romantiske huset
Herøy Brygge

3.dag: Herøy – Sandnessjøen

Dag tre går på å utforske øyene på Herøy. Dere har nok merket til nå at landskapet har endret seg fra Dønna til Herøy. Flere øyer knyttet sammen med bruer gjør det lett å sykle mellom stedene som er verdt å få med seg på turen. Hvis dagen starter fra Seløy vil dere på veien (Rv 828) inn mot Herøy sentrum oppdage ETCETRA Botaniske Utskeielser mm. Her trer du inn i en magisk verden som opptil flere ganger har vært presentert på TV. Innehaver er Norgesmester i blomsterdekorering, som har gjort om en gammel låve til et opplevelsested, som er morsomt for både små og store. Herfra kan dere ta veien (Fv166) som fører forbi Marine Harvest, over bruen og videre til Inner-Øksningan. Dere kan sykle helt ut til Ytter-Øksningan. På veien anbefaler vi et par topper. Toppene er ikke høye på Herøy, men gir en fantastisk utsikt. Les mer om 5 på topp i Øksningan her: https://www.utioyan.no/5-pa-topp-i-oksningan/. Ferden videre går tilbake på veg Fv166 og til Rv 828 som fører dere inn til Herøy sentrum. Her kan dere stikke innom Herøy Brygge for et måltid ved vannet eller dere kan dra rett til Helgeland museum avd. Herøy for en «100 år gamle vaffel». Museet har guidede turer i Herøy kirke som er lokalisert på andre siden av vegen. Når fantastiske Herøy er ferdig utforsket, tar dere en av de hyppige fergene som går fra Flostad til Søvik i Alstahaug, eller hurtigbåten til Sandnessjøen. Fra Søvik til Sandnessjøen er det en lett sykkeltur med fine utkikk- og hvileposter. Syklene kan avleveres i Sandnessjøen ved avtale. Eller dere kan forlate syklene ved turistkontoret på Herøy fergekai, hvis ferden går med hurtigbåten direkte til Sandnessjøen.

Tidsperspektiv på ulike strekninger:
Seløy – ETCETRA                                            6.7 km (ca. 20 minutter)
ETCETRA – Ytter-Øksningan                       6 km (ca. 30 minutter)
Ytter-Øksningan – Herøy museum           9.7 km (ca. 50 minutter)
Flostad – Søvik                                               40 minutter

Utstyr: Sykkel, Ut i Øyan-guide , hjelm, lappesaker, sykkelpumpe og sykkelvesker.

3 dager, 2 netter. ca 130 km sykling totalt.

Rutetabeller: www.177nordland.no

For hjelp til booking eller andre spørsmål kontakt oss på booking@utioyan.no eller på tlf. 902 50 460

Bjørn fergeleie

Flostad fergeleie